Архітектура та будівництво

Сучасні архітектурні рішення

"... А кулька летить"

Невід'ємною частиною силуету Гомельського парку ось вже більше півтора століть є 45-метрова вежа, що височіє над високим берегом річки Сож. Вона знаходиться в південній частині парку, де досить велику площу займають атракціони - гойдалки, каруселі, колесо огляду.
Колись на цьому місці стояв невеликий цукровий заводик князя Паскевича. Він був побудований в 1841 році і проіснував до 1889 року, а потім перевезений в Добруш. У трубі колишнього заводу влаштували кручені сходи і переобладнали її в башту огляду. У цій якості вона функціонує досі.

"... А кулька летить"

Вежа викладена з цегли, всередині розташована гвинтові сходи, нагорі - оглядовий майданчик. Будучи частиною палацово-паркового ансамблю і пам'ятником архітектури, вона активно використовується в якості атракціону. За помірну плату відвідувач може піднятися на оглядову площадку і насолодитися виглядом центральної частини Гомеля, а також парку і прилеглої до нього акваторії річки Сож. Вид відкривається дійсно чудовий.
Відвідування вежі залишає незабутні враження, особливо у гостей міста. Це і процес підйому-спуску, і, звичайно, дивовижний вид, що відкривається з оглядового майданчика. У гомельчан вона також є улюбленим і відвідуваним місцем. Таким чином, гідності даного об'єкта не викликають сумнівів.
Однак далеко не кожен наважується підніматися по металевій гвинтових сходах з крутими (і знаходяться не в кращому стані) ступенями. При цьому внутрішній простір вежі-труби практично не висвітлюється, і підйом відбувається в повній темряві. Верхня площадка, споруджена з листового металу, рясніє малюнками і написами - "творами" народної творчості. До того ж стара споруда потребує інженерному обстеженні та зміцненні.
При реконструкції необхідно вирішити наступні проблеми:
- Зміцнення самої вежі, пристрій нової драбини;
- Освітлення внутрішнього простору вежі та оглядової площадки;
- Захист оглядового майданчика від опадів;
- "Облагородження" об'єкта з метою зробити його відвідування приємним, додання об'єкту якогось образу, що запам'ятовується.
Представлений на конкурс проект реконструкції вежі припускає комплексне рішення всіх перерахованих проблем. Територія навколо вежі благоустроюється, підхід оформляється за допомогою квиткових кіосків з легких конструкцій. Усередині труби, крім заміни гвинтових сходів, передбачаються ніші з підсвічуванням, що імітують віконця-бійниці (існуючих 2-3 маленьких віконець вкрай недостатньо для освітлення всього простору). Зовні влаштовується декоративне підсвічування, що акцентує вхід і дозволяє підкреслити форму споруди.
Основна роль у формуванні виразного образу, що запам'ятовується відводиться оформленню верхньої оглядової площадки.
У процесі пошуків способу виникло декілька варіантів:
- "Маяк" (близькість річки, вежа, світло, що дозволяє і висвітлити майданчик, і створити акцент у вечірньому силуеті берегової лінії);
- "Повітряна кулька" (можна було б уявити, що сам майданчик не стоїть на трубі, а ширяє в повітрі, утримувана величезним повітряною кулею);
- Різні варіанти гостроверхих башточок по типу "замкових".
Остаточний варіант несе в собі риси попередніх і швидше нагадує "кульбаба". Ідея повітряної кулі була трансформована в кулястий каркас з металевих труб (з метою звести до мінімуму вітрове навантаження). Щоб "матеріалізувати" його, тобто зробити помітним, видимим, на ньому поміщені точкові світильники і "бігаючі вогні". Одночасно вирішилося освітлення майданчика і втілився образ "маяка", що стоїть на березі і видимого здалеку.
Над самою майданчиком влаштовується легкий світлопрозорий навіс для захисту від опадів.
Таким чином, реалізація даної пропозиції дозволить мінімальними засобами створити справжню пам'ятку міста, виразний об'єкт, що привертає увагу відвідувачів неординарністю образного рішення.