Архітектура та будівництво

Сучасні архітектурні рішення

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"

Тема нашої сьогоднішньої розмови проста і складна одночасно.

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"Завдання - зробити гідний робочий кабінет взагалі - є, напевно, найскладнішою. У ній переплітаються і вирішуються відразу кілька завдань: по-перше, найвищі вимоги по функціональності і ергономіки робочого місця (як, мінімум по 8 годин на день нам доводиться там проводити), соматографіческій аналіз робочих зон; по-друге, психофізіологічний аспект впливу навколишнього кольору, а також естетичний аспект, розглянутий з точки зору індивідуальних побажань та уподобань замовника. Задовольнити всі ці вимоги і до того ж додати інтер'єру індивідуальність, характерну тільки для даного конкретного місця, - ось головні відправні точки нашого проекту.

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"Він став одним з перших, виконаних нещодавно створеної дизайн-групою УП "Інститут" Гродногражданпроект ". Замовником виявився прославлений СПК "Прогрес-Вертелішкі", а точніше, його голова - Герой Білорусі Василь Опанасович Ревяко. Мова йшла про його робочому кабінеті, в якому нам належало створити затишок, комфорт і оптимальні умови для плідної роботи.

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"Приміщення було спроектовано 30 років тому (див. фото), і, судячи з усього, з тих пір його стан кардинально не змінювалося. Тому, враховуючи періодичність зміни внутрішнього оздоблення, необхідно було придумати щось оригінальне, що йде трохи попереду сьогоднішніх течій, щоб бути актуальним і завтра, а також відображає індивідуальність власника - голови передового господарства. Методом асоціативних уявлень уява малювала щось тепле, суворе, чоловіче і в той же час світле, контрастне і ділове. Колірна гамма в більшості своїй спокійна, світло-бежева на нюансах і біла, акцентним був обраний насичений темно-коричневий - колір землі та глини, колір породистої деревини та шкіри, колір дорогоцінного хутра, що як не можна більш до речі відповідало замовнику - адже це все - таки господарство!

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"Першим ділом хотілося якомога менше шкоди завдати паркету і можливо більшу частину його зберегти - витончений паркетний малюнок актуальний і сьогодні. Для цього була замінена тільки доріжка по периметру, інша частина ретельно оновлена. Стіни передбачалося пофарбувати, в центральній частині з'явилася декоративно-об'ємна композиція з гіпсокартону, форма якої була продиктована необхідністю закомпоновано в неї двері, що ведуть до невеличкої кімнати відпочинку. Декоративне фактурне покриття прикрасило головну частину стіни, до того ж воно підкреслювалося активним коричневим, а точкове підсвічування, вбудована в гіпсокартонну стіну, при-внесла додатковий обсяг. На протилежній стіні, в зоні постійної видимості господаря кабінету, була запропонована дуже спокійна декоративне колірування стіни, межі якої задавали невеликі полиці, виконані в колір стола. Що стосується стелі, то тут вирішили піти на певний ризик: боязнь зробити його давящим і темним весь час не давала спокою. Але після монтажу натяжної полотна всі сумніви розвіялися - прекрасний дзеркальний ефект додав повітря і світла!

Світлі шкіряні крісла на дерев'яному каркасі грають на контрасті з темним столом індивідуальної розробки.

ОСОБА "ПРОГРЕСУ"Коротше кажучи, ніколи не буде зайвим пам'ятати про те, що інтер'єр вашого кабінету скаже за вас, великий ви начальник або маленький, ваше підприємство процвітає або справи у вас йдуть не найкращим чином. Він розповість за вас все, навіть якщо ви не промовили ще й слова. Так що ваш успіх - у ваших руках і руках хорошого дизайнера, який творчо, а головне, грамотно допоможе вам розповісти про себе.

PS Напередодні написання статті відбулась телефонна розмова між мною і Василем Опанасовичем. Хотілося дізнатися, як почуває себе наш Герой в новій обстановці, з яким настроєм він приходить на роботу, а також почути оцінку нашої роботи, адже це - найважливіше для дизайнера. Приємно було почути, що більшість з його гостей і насамперед він сам позитивно відгукнулися про створений нами інтер'єрі, і, що найцінніше для нас, зазначив: це кабінет, в якому ХОЧЕТЬСЯ ПРАЦЮВАТИ! А я, в свою чергу, дякую йому за сміливість - на подібні експерименти не кожен наважиться!

Над проектом працювали:

керівник дизайн-групи Світлана Бекша;

архітектор Олександра Царик.