Архітектура та будівництво

Сучасні архітектурні рішення

Панування чотирьох стихій

Робота над інтер'єром найчастіше починається з постановки задач замовником. В даному випадку квартира площею 160 м2предназначалась для молодої людини, студента столичного вузу. І, звичайно ж, активну участь у творчому процесі брали його батьки.

Замовникам хотілося отримати перш за все відкритий, вільний і функціональний інтер'єр в сучасному звучанні. Передбачалося, що спочатку в квартирі будуть жити і вчитися два брати-студента, тому дві з трьох окремих кімнат повинні були стати спальнями, а третя - кабінетом на два робочих місця. Однією з умов було популярне зараз об'єднання зон їдальнею-кухні і вітальні в єдиний простір з можливістю відокремити їх один від одного розсувною перегородкою.

Відповідаючи поставленим умовам, планувальне рішення було запропоновано в трьох варіантах. Замовники вибрали за основу найбільш відкритий варіант, з мінімумом коридорного простору.

Композиційним центром квартири стала вітальня - саме просторе приміщення, видиме звідусіль, знаходиться на перетині "всіх доріг". Відсутність явних кордонів між приміщеннями дало відчуття єдиного об'єму. Наскрізні отвори дозволяють завжди бачити більшу частину простору і при цьому ніколи - інтер'єр в цілому. Розташування вікон по обидва боки квартири наповнює інтер'єр світлом, в ньому відсутні темні кути, за винятком, мабуть, передпокої. Навіть ванна кімната отримала свою порцію світла завдяки скляній стаціонарної перегородки, вміщеній між ванною і коридором, що представляє собою ексклюзивний художній об'єкт, виконаний на замовлення.

Квартира розташована в центрі міста, на високому березі Свіслочі. З східних вікон відкривається чудовий вид на річку і паркову зону. Таке сусідство з природою навело на думку привнести елементи природи в інтер'єр, пом'якшити геометричність ліній природними компонентами, яких часто бракує нам у міському середовищі. Так з'явилися в інтер'єрі натуральні матеріали: кварцовий сланець, морська галька, шпон дуба. У міру поглиблення в роботу всі чотири природні стихії (вода, земля, повітря, вогонь) знайшли своє відображення в просторі.

Доріжка з гальки є умовною межею гостьової зони. Вона оздоблює вітальню з боку прихожей і продовжується у ванній кімнаті, вносячи легкий морський акцент. Підтримує тему двометровий акваріум, повернений у бік гостьової зони.

Кухня, яка перебуває по інший бік вітальні, спекотна за своєю функцією, "охолоджується" кімнатним водоспадом, оточеним зеленню. Поточна по дзеркальній поверхні вода, відбиваючись у стелі, ілюзорно виходить за межі квартири, розсуваючи межі замкнутого простору. Одночасно з декоративною функцією водоспад підвищує вологість повітря, необхідну для великої кількості зелені, що знаходиться в квартирі. Ще один зелений куточок знаходиться у вітальні за напівкруглим диваном на тлі кам'яної кладки, рельєфність якої підкреслює бічний вертикальне освітлення.

Також безпосередній відсиланням до природного середовища є широкоформатні пейзажні фотопанно, розташовані в спальних кімнатах.

Весь інтер'єр вирішений в пісочно-коричневій гамі, за винятком яскравих помаранчевих акцентів в кожній зоні, що вносять в будинок тепло вогню. Цими акцентами є поверхні стін в передпокої, ванній кімнаті і кабінеті, вирішені в техніці венеціанської штукатурки.

Таким чином, стиль інтер'єру можна характеризувати як екологічний мінімалізм - вільне, відкрите, чітко окреслений простір, пом'якшене живими природними акцентами.